12/11
15:00

Viktig uddamålsseger mot Helsingborg

Degerfors drog det längsta strået i den intensiva och viktiga drabbningen mot Helsingborg. En match där mycket helt plötsligt fungerade som det skulle och Degerfors spelade som ett lag igen. En oerhört skön uddamålsseger för Rö’vitt som nu lämnar jumboplatsen och klättrar två placeringar upp i tabellen.

Det är en pigg inledning från båda lagen när domaren blåser igång matchen. Degerfors ser ut som ett helt annat lag jämfört med tidigare matcher där man inledningsvis legat lågt och spelat passivt. Spelarna är på tårna, det märks inte minst då Justin Salmon, som gör sin första allsvenska start i år, drar på sig en varning redan i sjunde minuten.

I den tionde minuten tar sig Anton Kralj fram i mitten och spelar bollen till Diego Campos som befinner sig på vänsterkanten. Campos visar prov på precision genom ett vackert inlägg in till Adhavan Rajamohan som får in bollen i mål via sin egen rygg och därefter axeln på helsingborgsförsvarare. 1-0 till Degerfors! Adhavan Rajamohan var värd det målet alla dagar i veckan, men formellt så tillskrivs han inte målet då det bokförs som självmål av Viljormur Davidsen. Trist, men mål blir det i alla fall och det är väl det som är huvudsaken.

Degerfors spelar riktigt bra och kontrollerar matchen efter målet. Helsingborg tar sig förvisso ner i Degerfors straffområde vid några tillfällen, men Gustav Granath och Sebastian Ohlsson rensar bort bollen när det väl blir farligt. Degerfors är det bättre laget efter 20 spelade minuter. Det har väl i ärlighetens namn varit ganska jämnt, men den enda farliga målchansen har Degerfors haft och den resulterade i mål.

Gustav Granath får ont i minut 21 och blir sittandes en stund. I minut 23 blir det farligt när Helsingborg får hörna. Bollen nickas undan av Gustav Granath och landar hos Taha Ali som skjuter över. I minut 26 spelar sig Degerfors igenom Helsingborg och anfaller från vänsterkanten. Inlägget från Anton Kralj tar på Helsingborg-försvarare och ut till hörna. Av hörnan blir det sedan inspark. Degerfors fortsätter att vinna boll och spela sitt spel medan Helsingborg inte lyckas skapa mycket alls när lägena väl kommer. I minut 35 varnas Christos Gravius när han fäller Helsingborgs Assad Al Hamlawi.

Degerfors slarvar en aning i minut 40 och tappar boll. Taha Ali avlossar ett skott som via Alfie Whiteman går ut till hörna. På efterföljande hörna blir det livsfarligt när Rasmus Örqvist står i vägen för en nick på mållinjen. Returen går ut till inspark för Degerfors. Direkt efteråt anfaller Degerfors och bollen går från Gravius, till Campos och över till Erik Lindell som slår ett inlägg på volley. Det är så när utökat till 2-0 men helsingborgsförsvararen får foten på bollen som går ut till hörna. Vi går till halvtidsvila med ställningen 1-0.

– Först och främst är jag oerhört nöjd med att vi fick en seger. Det här stärker oss oerhört inför framtiden. Helsingborg är en tuff motståndare som, trots att man inte vunnit alla matcher åtminstone varit med i alla matcher, vilket inte vi har varit. Vi har jobbat hårt för att förbättra vårt försvarsspel, vi är relativt solida idag vilket jag tycker är glädjande. Vi fick det första målet vilket är oerhört viktigt för oss eftersom vi hamnat i underläge i alla sju tidigare matcher. Spelarna har fått jaga och känna stresspåslaget, det tror jag var en oerhörd lättnad för dem, säger tränare Tobias Solberg.

– Vi gör en bra första halvlek, det blir stundtals svårt för oss och vi blir lite väl låga tycker. Vi har väl inte riktigt något etablerat anfallsspel, jag tycker vi hade kunnat hålla lite mer boll på Helsingborgs planhalva i första halvlek. I vår iver stressar vi igenom när vi har läge att hålla i bollen.

Andra halvlek

Andra halvlek rivstartar, minst sagt. Diego Campos tar sig fram i minut 52 och passar Saidi i djupled. Ett fint skott på första stolpen men Helsingborgs målvakt är snabbt nere och räddar. Degerfors fortsätter att rada upp möjligheter på bollvinster man gör i mittplan. Rasmus Örqvist stångar sig fram och stjäl bollen vid ett flertal tillfällen. I minut 63 gör Degerfors sitt första byte. Rasmus Örqvist, som fått en smäll på foten, går ut och ersätts av Adam Carlén.

Diego Campos löper fram längs vänsterkanten och slår ett inlägg som så när styrs in i mål av Justin Salmon. Det är så nära 2-0. I den 70:e minuter gör Degerfors ett dubbelbyte. Ut går två av planens giganter Adhavan Rajamohan och Diego Campos, in kommer Nikola Djurdjic och Johan Bertilsson. Erik Lindell varnas i minut 75 efter en brysk tackling.

I den 78:e minuten fångar Adam Carlén upp bollen strax utanför Helsingborgs straffområde, kliver framåt och avlossar ett skott som går i stolpen. På returen håller sig Abdelrahman Saidi framme och slår in bollen i mål. 2-0 och Stora Valla exploderar! Målskytten kliver i minut 84 av och ersätts av Dijan Vukojevic.

Efter målet startar en intensiv press från Helsingborg. Den höga pressen mynnar ut i några kontringslägen för Degerfors, men laget lyckas inte ta tillvara på lägena. Istället är det Helsingborg som reducerar genom Dennis Olsson i den 89:e minuten. Det blir riktigt nervöst på slutet men Degerfors lyckas hålla emot. Efter dryga fyra tilläggsminuter stoppar domaren pipan i munnen och blåser av matchen. Publiken på Stora Valla drar en lättnadens suck och konstaterar att Degerfors vunnit sin andra raka match.

– När vi får 2-0 blir det en lättnad men det var nervösa slutminuter. Vi hade dragit alla våra kort och gjort klart våra byten. Helsingborg lyfte upp och vi kändes väl inte jättestarka och det var oroligt några gånger. Hade vi haft otur så hade vi mycket väl kunnat släppa in 2-2 och det hade ju varit riktigt tråkigt. En styrka till killarna att kunna hålla ut, om än med lite tur så är vi oerhört nöjda att vi har ytterligare en trepoängare och idag mot ett bra Helsingborg tycker jag. Jag är oerhört nöjd att vi kan vinna en sån här match idag, avslutar Tobias Solberg.

Mål: 1-0 Självmål (10′), 2-0 Abdelrahman Saidi (78′), 2-1 Dennis Olsson (89′)

Varningar Degerfors IF: Justin Salmon (7′), Christos Gravius (35′), Erik Lindell (75′).
Varningar Helsingborgs IF: Casper Widell (48′), Andreas Landgren (88′).

Startelva (3-4-3): Alfie Whiteman – Sebastian Ohlsson, Gustav Granath, Erik Lindell – Anton Kralj, Christos Gravius, Justin Salmon, Rasmus Örqvist (ut 63′) – Diego Campos (ut 70′), Adbelrahman Saidi (ut 84′), Adhavan Rajamohan (ut 70′).

Ersättare: Jeff Gal, Sean Sabetkar, Johan Bertilsson (in 70′), Dijan Vukojevic (in 84′), Daniel Krezic, Adam Carlén (in 63′), Nikola Djurdjic (in 70′).

Publik: 2 711