2/4
15:00

Rödvitt gick segrande ur höstrysare: ”Så himla underbart”

Pensionärspoolen, föreningens kanske största hjältar, hade kämpat och slitit för att göra Stora Vallas höstiga plan redo för spel. Det blev match. Det blev en vansinnig rysare. Och det slutade lyckligt.

Gästande Akropolis tog ledningen tidigt. Efter tolv minuter utnyttjade stockholmarna ett lite dråpligt misstag i Degerfors backlinje. Kvitteringen kom dock snabbt och fick Rödvitt att kvickna till ordentligt. I den 17:e minuten blockerades ett Edvardsen-avslut i straffområdet. Bollen gick tillbaka till den målgalne göteborgaren som drog till igen. 1-1.

Mindre än tio minuter senare fälldes Villiam Dahlström i samma straffområde. Straff för Degerfors. 2-1 av Johan Bertilsson.

I den 34:e minuten utökade sedan DIF. Gustav Granath löpte fram bra på en låg hörna och föste iväg bollen som gick stolpe-stolpe-in. Där och då såg det ut att kunna bli en match liknande de målfester Degerfors bjöd på i somras.

Istället blev det en halvtimme av nagelbitande. Akropolis gjorde 3-2 i den 62:a minuten och matchbilden blev allt mer oförutsägbar i takt med att planen förvandlades till lerig skogsmark.

Om jag säger höstmatch, vad säger du då?

– Det är så himla underbart. Det är så här det ska vara. Lika surt som det var förra helgen, lika skönt var det idag. De sista 20 minuterna kändes oerhört långa. Det var verkligen skönt att vi kunde reda ut det till slut, säger tränare Tobias Solberg.

Vad var det som fick minuterna att kännas långa?

Det blir alltid ett mentalt spel. Vi hade haft 3-1 och så fick Akropolis plötsligt häng genom ett 3-2-mål. Då var det match igen. Vi var kanske också lite nervösa. Annat vore ju konstigt med tanke på vad som hände förra helgen. Också i den här matchen fick vi lägen för att göra fler mål. Granath hade några bra lägen varav ett i stolpen. Ferhad Ayaz hade ett läge som liknade det han fick senast. Edvardsen hade något läge där han sköt men kanske borde ha passat istället. Lägen där vi kunde ha punkterat matchen. Men vi tog inte vara på dem och man vet att det alltid kommer någon ströchans för motståndarlaget. Akropolis är skickliga men vi lyckades hålla de stora chanserna borta. Samtidigt ska det inte mycket till för att det ska uppstå ett läge. Det kan räcka med någon felstuds när de satsar så mycket.

Vilken är den enskilt största anledningen till att ni lyckades vinna den här matchen?

– Vår insats i den första halvleken. Vårt mod efter att ha släppt in ett löjligt mål och hamnat i underläge. Att vi kunde resa oss och få in en kvittering relativt tidigt så att vi slapp få panik. Sedan fick vi straff och gjorde även mål på en hörna. Det är en himla styrka att kunna vända ett underläge efter att Akropolis fått matchen dit de ville.

Akropolis är ett tufft lag som haft dålig form, men de utmanade er på många sätt idag. Vad var det de gjorde bra?

– Det är ett lag som är taktiskt flexibelt. Det är svårt att läsa av vad de tänker hitta på exempelvis i sin speluppbyggnad. Vi fick korrigera lite inför andra halvleken. De har många spelare som är skickliga med boll. De vill få oss ur position och lyckades väl några gånger för mycket. Vi tappade koncentrationen, sprack upp, varpå Akropolis kunde hitta spel inuti oss. När de väl får tag på bollen är de bra, så vi hade önskat att vi skulle ha haft lite mer spel på deras planhalva under den andra halvleken. Låtit dem jobba ännu mer. Nu fick de vinna boll högre upp, när vi fastnade i deras lite högre press. Det är ingen slump att de ligger där de ligger i tabellen. Sedan har de haft det tufft den senaste tiden, men de har många duktiga spelare.

Du nämnde att Gustav Granath hade några bra lägen. Han blev också målskytt. Vad säger du om hans offensiva äventyr?

– Han hade många sådana utflykter. Han nickade en hörna över mål också. Hade han haft marginalerna med sig kunde han ha gjort tre mål idag. Det är det här vi vill få ut av våra yttre mittbackar. Att de ska fylla på. Inte minst Gustav som har ett sådant driv i steget och kan springa förbi spelare. Han är farlig när han kommer upp i ytorna. Gustav gjorde en jättebra match och var som alltid stabil. En viktig spelare för oss.

Hela laget har alltid betydelse, men den här säsongen har det blivit extra tydligt för Degerfors. Oliver Ekroth fick lämna sent återbud, även om vi i och för sig visste att det fanns frågetecken kring hans medverkan. Christoffer Wiktorsson, den gamle räven, kom in i hans ställe. Det fungerade det också. Vad är det som gör att alla löser uppgiften?

– Jag vet inte om det bara är en ledarfråga. Tränarna ser till att spelarna är på tårna. Det måste vara så, skämtar Solberg och fortsätter:

– Nej, det är som du säger: Alla har viktiga roller. Det känns tryggt. Läget var inte helt enkelt när vi fick ett sent återbud, även om vi hade förberett Christoffer på att det kunde bli så här. Han har inte spelat så mycket på ett tag. Även tidigare under säsongen kom han in och gjorde bra matcher mot Umeå och Norrby när andra spelare var sjuka. Sedan blev det ju en del förändringar. Sebastian Ohlsson fick flytta in centralt. Vi fick en backlinje som inte gjort många minuter tillsammans. En himla tillgång att kunna sätta in nya spelare och att vi då kan fortsätta hålla en jättebra nivå. Viktigt.

Efter en tidigare seger skulle du mysa. Andreas Holmberg kontrade, efter en annan match, med att han skulle gôtta sig. Vad händer för dig efter den här segern?

– Nu ska jag faktiskt till kyrkogården och tända ljus. Min mamma skulle ha fyllt 61 år idag. Det blir fint men är också lite sorgset. Jag får tillägna segern, och tacka, alla högre makter för att det gick vägen. Det blir en sådan kväll, i gemenskap med familjen. Vi ska tänka på personerna som skulle ha funnits hos oss.

Nästa Degerforsmatch spelas på lördag nästa vecka. Då kommer GAIS till Stora Valla.

Startelva och byten

Ismael Diawara

Gustav Granath – Sebastian Ohlsson – Christoffer Wiktorsson (kapten)

Erik Lindell – Adam Carlén – Christos Gravius – Axel Lindahl

Johan Bertilsson – Victor Edvardsen

Villiam Dahlström

67 minuter: Ferhad Ayaz ersatte Villiam Dahlström.

70 minuter: Marcus Astvald ersatte Axel Lindahl och Jacob Ortmark ersatte Christos Gravius.

91 minuter: José Segura Bonilla ersatte Johan Bertilsson.

Dela

Degerfors IF
Kontakt
Måndag – torsdag 8:00 – 16:00
Fredag 8:00 – 12:00
Webbpartner
Copyright © 2023 Degerfors IF