2/4
15:00

Niclas Mendritzki om U17 som går upp i Allsvenskan nästa säsong

Degerfors IF U17 säkrade seriesegern redan förra helgen men det återstår fortfarande en match och den spelas nu på söndag den 14 oktober då Degerfors IF U17 möter GAIS på hemmaplan med avspark klockan 14:00. Vi träffade tränaren Niclas Mendritzki för att höra mer om den fantastiska säsongen…

Vad har varit den största utmaningen för U17 under året?
Den största utmaningen är ju för oss ledare att göra spelarna så bra som möjligt och för spelarna är det ju att bli så bra som möjligt. För vi vill ju ha upp dem i A-laget och det vill de själva också. Sedan att vi vinner serien är ju kul men det är mer värt att kunna flytta upp spelare i A-laget i det långa loppet. Det är ju det det handlar om. Men sedan är det aldrig fel att kunna vinna på vägen och följden blir att vi får bättre matcher. Svårare matcher än det vi får till nästa år går inte att få i Sverige.

Vad innebär det för U17 att gå upp i Allsvenskan om man jämför med Div. 1 Norra Götaland?
Ja, det blir ju Sveriges bästa 17-åringar som de får möta. Så vi får se hur det kommer att gå.

Är det lite nerver redan nu?
Nej, inte nu! Det har ju inte ens hunnit bli julafton ännu (skratt). Men fram i april kommer det att bli spännande att se vart bi står, dels så kommer vi att ha nästan ett helt nytt lag och mina killar de går ju till U19 nu. Det vore himla kul om U19 gick upp nu också för det känns ju nyttigare för min grupp, för det är ju killarna i U17 idag som har gjort jobbet men under nästa år ska de spela i ett annat lag. Så nu har de dukat bordet till U16, så det vore toppen om U19 kunde duka till mina killar nu också.

Hur länge sedan är det U17 låg i Allsvenskan?
Aldrig, de har aldrig spelat i Allsvenskan.

Det är ju jättestort!
Det beror väl på hur man ser det, man kan ju förstora upp det hur mycket som helst men jag tror att vi är lite stolta i klubben (skratt) att kunna skicka upp U17 och kan vi också skicka upp U19 då har vi alla U16, U17 och U19 i högsta serien och det har Degerfors aldrig varit i närheten av tidigare.

Ni har en A-lagsspelare som vaktar buren i U17…
Ja Hugo Claesson spelar med oss, han står varannan match på ett ungefär och varvar med att stå i U19 också. Sedan har vi ju också Erik Grandelius som tagit sådana kliv att han numer tillhör A-laget. Han började under försäsongen och ingen är ju gladare än jag om jag slipper se mina spelare på träningen, även fast man tycker om dom men det är kul att se dem växa in i A-truppen, för det är ju dit man vill att de ska komma.

Hur länge har du tränat U17?
Det här är mitt första år, jag är ju tillbaka i Degerfors, jag har varit här förut under en fem, sex år men sedan har det varit annat som kommit i vägen. Så det är jag och Jonas Svensson som är assisterande.

U19 har två målsprutor som tillsammans gjort över 60 mål denna säsong, har ni någon skyttekung?Jag har egentligen ingen koll på statistiken men vi har Muataz Qallab som har gjort en massa mål och han vann också skytteligan. Men vår serie har varit mycket jämnare än U19s, vi har aldrig vunnit med så stora siffror. Det är bara en gång som det har blivit tvåsiffrigt annars har det varit mest vinst med udda mål. Vi har en jämnare serie med lag som GAIS, Åtvidaberg, Motala och många andra bra lag. Så U17s bedrift är ju egentligen ännu större med tanke på att det är så många bra lag i vår serie och ändå har vi bara åkt på två torsk under hela säsongen.

Vad är det som motiverar killarna?
Först och främst så måste det vara det inre drivet, finns inte det så är det bara att packa ihop. Det måste komma inifrån någonstans att man älskar fotboll och vilja bli så bra som möjligt och har du det, då har du redan kommit långt. Sedan är det ju upp till oss ledare att erbjuda en stimulerande miljö ihop med skolan, så att de tycker att det är roligt att komma hit och köra. Självklart är det inte roligt varje gång, för det har jag svårt att tänka mig, ibland är det dåligt väder och nu har vi redan vunnit serien, men de kommer.

Vad är det som gör föreningen Degerfors IF är så bra? Man pratar om Degerfors IF som en bra skola osv… Jag tror att det dels beror på närheten. Vi har pratat om det, vad är det som skiljer oss från andra föreningar? Det har vi pratat om hur länge som helst men det är ingen som har hittat svaret. Hos oss möts U17 spelare och A-lagspelare i korridorerna, här är inget för stort. Skolan är nära, den otroligt mördande konkurrensen som finns i de större klubbarna finns inte här. Det finns också lite mer tålamod här om man jämför med andra klubbar. Men då gissar jag bara.

Stort tack till Niclas Mendritzki och grattis U17 till seriesegern!

Degerfors IF U17 spelar mot GAIS hemma på Stora Valla söndagen 14 oktober klockan 14:00. Kom ner till Valla för att heja fram våra unga talanger i Degerfors IF U17 när de nu spelar sin sista match för säsongen. Fotboll för alla, alla till Valla!

Åsa Holmstrand
Degerfors IF

Dela

Degerfors IF
Kontakt
Måndag – torsdag 8:00 – 16:00
Fredag 8:00 – 12:00
Webbpartner
Copyright © 2023 Degerfors IF