29/4
19:00

Degerfors tog övertygande seger mot Sundsvall

Det saknades inte målchanser när Degerfors besegrade GIF Sundsvall i Svenska cupens andra gruppspelsomgång. Degerfors vann med övertygande siffrorna 4-1, där tre av målen gjordes från straffpunkten.

Matchen rivstartade med ett högt tempo och det syntes direkt att det var två hungriga lag på planen. Degerfors tog dock kommandot snabbt och höll hårt i bollen. I minut tre håller sig Daniel Krezic framme på ett inlägg från högerkanten men nicken går precis över. Strax därefter stjäl Degerfors bollen högt uppe i banan och Johan Bertilsson sätter bollen i mål. Linjedomaren har dock höjt flaggan och målet döms bort för offside. Degerfors äger det mesta av de tio första minuterna som har präglats av hög fart och mycket vilja från båda lagen.

Under en period är det spelmässigt jämnt och inget av lagen släpper till några möjligheter. Gustav Granath tar sig i minut 15 högt upp i banan och gör ett fint inspel till Nikola Djurdjic som skjuter bollen strax utanför målet. Degerfors återtar greppet om matchen och i minut 22 slår Granath, som återigen letat sig högt upp, ett inlägg som tar på Sundsvall-försvarares hand och domaren pekar på straffpunkten. Nikola Djurdjic kliver fram och sätter bollen i målets vänstra hörn. 1-0 till Degerfors.

Degerfors har ett stort spelmässigt övertag på Sundsvall som knappt tillåts låna bollen alls. Bara några minuter efter den första straffen är det dags igen. Den här gången är det Nikola Djurdjic som rivs ner av Sundsvall-försvarare och domaren sätter visselpipan i munnen på nytt. Johan Bertilsson kliver fram i matchminut 28 och lägger bollen på straffpunkten. Även den här gången förvaltas straffen väl och bollen går i mål. 2-0 till Degerfors.

Degerfors fortsätter att ösa på och rada upp mängder med fina målchanser. Båda målskyttarna Djurdjic och Bertilsson kommer till fina lägen, men bollen vill inte riktigt in. Trebackslinjen med Gustav Granath, Sean Sabetkar och Sebastian Ohlsson är som en mur och låter inte Sundsvall komma i närheten av mål. Det mesta av spelet äger rum på Sundsvalls planhalva och bortalaget lyckas egentligen inte skapa någonting förrän man i minut 40 har ett skott på mål. Skottet fångas dock enkelt upp av Jeff Gal. I första halvleks slutsekunder misslyckas Degerfors med att få undan bollen i en nickduell på straffområdesgränsen. Bollen fångas upp av Sundsvalls Jesper Carström som får en drömträff och sätter bollen i mål. 2-1 på den första halvlekens sista spark.

Andra halvlek

Andra halvlek startar, precis som första, med ett intensivt tempo. Båda lagen tar sig till målchanser men ingen boll letar sig in i nätet. I minut 54 fångar Diego Campos upp en misslyckad rensning i Sundsvalls straffområde och sätter bollen i nätet med ett fint skott. 3-1 till Degerfors. Efter målet fortsätter Degerfors att ösa på och spelar med mycket energi. Laget gör det mesta rätt och de båda innermittfältarna Adam Carlén och Christos Gravius dominerar mittfältet. Nikola Djurdjic får en dubbelchans i den 63:e matchminuten när han först skjuter i stolpen och på inlägget som kommer ifrån returen nickar han precis utanför. Därefter gör Degerfors sitt första byte för matchen när Abdelrahman Saidi kommer in och ersätter Diego Campos.

Efter bytet följer tio ganska tillknäppta minuter, där inget lag skapar särskilt mycket. Sundsvall letar sig vid ett par tillfällen ner till Degerfors straffområde men lyckas inte riktigt skapa några vassa målchanser. Trots att klockan börjar röra sig mot 80 minuter har Degerfors inte skruvat ner tempot särskilt mycket och såväl Daniel Krezic som Erik Lindell löper på med full fart längs med kanterna, där stora delar av spelet nu äger rum.

I minut 79 genomför Degerfors ett dubbelbyte när Nikola Djurdjic ersätts av Adhavan Rajamohan och Daniel Krezic ersätts av Rasmus Örqvist. Degerfors radar under de sista tio minuterna upp möjligheter och i matchminut 85 får man tre jättechanser inom loppet av en halvminut när Gravius bland annat skjuter i stolpen. I matchminut 87 spelar Bertilsson in bollen i straffområdet till Saidi som fälls av Oscar Linnér i Sundsvalls-målet och domaren pekar för tredje gången i matchen på straffpunkten. Johan Bertilsson kliver ännu en gång fram och är precis lika säker som tidigare. 4-1 till Degerfors.

Saidi får mycket ont efter fällningen och tvingas att byta med Justin Salmon i 89:e minuten. Fjärdedomaren visar att det är fyra tilläggsminuter kvar av matchen. Degerfors hinner faktiskt med ytterligare en målchans, men Linnér får fingrarna på skottet ifrån Johan Bertilsson. Degerfors tar en mycket övertygande seger i Svenska cupens andra gruppspelsomgång mot seriekonkurrenten GIF Sundsvall. Totalt mäktar Degerfors idag med 19 avslut jämfört med Sundsvalls tre. Siffrorna ger en ganska rejäl fingervisning om matchbilden, som Degerfors dominerade under större delen av matchen.

Huvudtränare Andreas Holmberg ger sin bild av matchen.

– Vi tar tag i matchen redan från första stund och jag tycker att genomför en riktigt bra första halvlek. Vi har bud på mer än två mål, men sedan är vi lite ofokuserade och tar ett par felbeslut de sista två-tre minuterna av halvleken och då gör Sundsvall mål. Men sedan tycker jag att vi tar tag i det igen i andra halvlek och gör en jättebra match över 90 minuter som vi kanske borde ha vunnit med ännu större marginal.

Vill du lyfta fram någonting som var särskilt bra idag?

– Det är ju spelglädjen. Vi tycker att det är riktigt kul att spela fotboll idag och sedan tycker jag att vi är noggranna i positioner när vi har bollen. Mycket var bra men är det någonting jag vill lyfta fram så är det spelglädjen.

En match kvar för att ta sig vidare till slutspel, vad krävs i matchen mot Elfsborg?

– Seger. Vi kommer att träna på som vi brukar och försöka ha en bra träningsvecka. I slutet av veckan kommer vi att ha matchförberedande genomgångar där vi ska hitta nycklar och sätt för att vi ska kunna ta tre poäng i Borås, avslutar Andreas Holmberg.

Matchfakta

Svenska cupen, gruppspel

Mål: 1-0 Nikola Djurdjic (22 min), 2-0 Johan Bertilsson (28 min), 2-1 Jesper Carström (45 min), 3-1 Diego Campos (54 min) & 4-1 Johan Bertilsson (89 min).

Varningar Degerfors IF: Diego Campos (61 min)
Varningar GIF Sundsvall: Niklas Dahlström (61 min), Anton Eriksson (74 min) & Oscar Linnér (88 min).

Startelva: Jeffrey Gal – Gustav Granath, Sean Sabetkar, Sebastian Ohlsson, Christos Gravius, Erik Lindell, Daniel Krezic (79 min), Adam Carlén, Diego Campos (63 min), Johan Bertilsson, Nikola Djurdjic (80 min),.

Ersättare: Filip Järlesand, Oscar Wallin, Dijan Vukojevic, Rasmus Örqvist (79 min), Abdelrahman Saidi (63 min, ut 90 min), Justin Salmon (90 min, Adhavan Rajamohan (80 min).