29/4
19:00

Degerfors kryssade i Borås

Degerfors skapade mängder av fina målchanser och visade prov på fina omställningar i matchen mot Norrby. Försäsongsmatchen på Borås arena slutade trots spelmässigt övertag för Degerfors, 1-1.

Det var inledningsvis ett bra tempo i matchen där Degerfors hade ett kontrollerat passningsspel. Innan fem minuter har gått har Degerfors tagit sig till motståndarnas straffområde flertalet gånger. Det är ett ivrigt Degerfors som ständigt har ambitionen att ta sig framåt. Vid ett uppspel i den 9:e minuten missar Degerfors en passning som Norrby fångar upp. Inlägget från vänsterkanten fångas dock kontrollerat av Gal.

Gal tar en snabb utspark som via Saidi hamnar hos Vukojevic som avslutar högt över med vänsterfoten. Det syns redan efter tio minuter att Abdelrahman Saidi och Dijan Vukojevic kommer bli ett fruktat anfallspar under den allsvenska säsongen 2022. Strax därefter kommer Norrby fram på högerkanten och slår ett misslyckat inlägg som Kralj återigen får ut till hörna. Mukiibi nickar sedan bort efterföljande hörna och Degerfors kan kontra. Vukojevic får tag i bollen och tar en lång löpning från mittlinjen men passningen till Saidi når inte riktigt fram.

Degerfors fortsätter att pressa på. Saidi tar sig fram längs vänsterkanten och slår en passning som med minsta möjliga marginal tas om hand om av Norrby-målvakten Anton Cajtoft. Det är 20 händelserika minuter på Borås arena. Norrby kommer i minut 21 till fint skottläge och Gal fångar återigen bollen. Därefter kommer ytterligare en av många kontringar där Saidi och Vukojevic hotar. Degerfors bibehåller kontroll över matchen och hotar mer och mer. Det är många fina passningar som letar sig långt upp i banan och Degerfors fyller på bra. Det enda som saknas är målen.

Norrby får i Degerfors-forceringen till ett fint läge i minut 30, men skottet tas återigen om hand av Gal. Norrby är trots pressen på tårna. De står upp bra och försöker spela. I minut 34 river en Norrby-försvarare ner Rasmus Örqvist och varnas. Diego Campos slår frisparken bakåt till Oscar Wallin och Degerfors rullar på igen. Degerfors slår uppemot 30 passningar innan Norrby fångar upp bollen och kan kontra. Oscar Wallin står, som så många gånger i matchen, i vägen. Norrby får i ögonblicket senare hörna som nickas undan av Wallin.

Mot slutet av första halvlek tar sig Norrby in i matchen och får till några möjligheter. Det blir aldrig riktigt farligt dock. I minut 39 blir Norrby-spelare varnad när han brottar omkull Diego Campos i mittcirkeln. Spelet rullar igång och en djupledsboll når Dijan Vukojevic som avslutar på Norrby-försvarare. Hörnan mynnar ut i inspark till Norrby.

I slutsekunderna av den första halvleken slår Adam Carlén ett mycket fint inlägg som når Johan Bertilsson panna. Cajtoft i Norrby-målet tvingas till ytterligare en fin räddning och Degerfors får hörna. Det är helt klart matchens farligaste chans. Hörnan slås av Saidi och når Rasmus Örqvist som skickar in den i straffområdet där en tilltrasslad situation uppstår. Resultatet blir en ny Degerfors-hörna. Hörnan rensas undan och därefter uppstår en Norrby-kontring som snabbt och resolut avbryts av Dijan Vukojevic.

När Domare Bojan Pandžić blåser av för halvtid kan vi konstatera att Degerfors fört spelet och skapat de hetaste målchanserna, men det står alltjämt 0-0. I halvtid sker Degerfors första byte där Sean Sabetkar ersätter Ronald Mukiibi.

Andra halvlek

Andra halvlek inleds med två snabba Norrby-anfall. I anfall nummer två fäller Rasmus Örqvist Norrby-spelare och domaren pekar på straffpunkten. Ekin Bulut i Norrby tar hand om straffen som går i stolpen och via Jeff Gals huvud ut till hörna. Hörnan landar hos Jeff Gal som slår en lång utspark som når Dijan Vukojevic. Den fina utsparken förvaltar Vukojevic på bästa möjliga sätt när han chippar in den. 0-1 till Degerfors i minut 50.

Efter målet börjar Norrby ånga på och försöker ta sig framåt, men Degerfors-försvaret är intakt. Degerfors tar sig i minut 57 fram till ett riktigt bra läge när Gustav Granath kommer hela vägen fram. Passningen når till Berra som spelar tillbaka in i mitten där Vukojevic skjuter över.

Degerfors fortsätter att rulla på och bibehåller kontrollen över matchen. Norrby försöker leta sig in i matchen och får ett farligt frisparksläge i minut 60. Norrbys Christan Rubio slår dock bollen i muren. I minut 62 spelar Vukojevic fram till Saidi i djupled men Saidis avslut går centimeter utanför. Det är fortsatt ett bolltryggt Degerfors som inte ger Norrby mycket utrymme.

I minut 68 gör Degerfors ett trippelbyte. Diego Campos, Rasmus Örqvist och Oscar Wallin går ut. Daniel Krezic, Erik Grandelius och Liam Svensson kommer in.

Strax efter bytet får Norrby en målchans när Perparim Beqaj bryter sig in i Degerfors straffområde och skjuter utanför. I minut 71 gör Norrby 1-1 genom Melvin Andersson som på ett inlägg slår in bollen med magen. Norrby vaknar till efter målet och letar sig in i matchen. I matchminut 76 slår Norrby en hörna som letar sig ner i bortre delen av straffområdet. Bollen går därefter via degerforsben ut till ny hörna som rensas undan av Krezic vid första stolpen. Degerfors faller ner en aning i banan och lyckas under en period inte skapa särskilt mycket. Man får dock igång några fina passningspel varav ett når fram till Vukojevic som skjuter ett bra skott. Cajtoft släpper retur som fångas upp av Saidi som skjuter över.

Norrby må ha tagit över matchen lite grann, men Degerfors-försvararna gör det bra och tillåter inte Norrby att komma till fler farliga lägen. En situation liknande den vid 0-1 uppstår när Jeff Gal slår en lång utspark som Saidi skarvar vidare till Vukojevic som skjuter utanför. Degerfors får igång passningsspelet sista 10 minuterna igen. Man kommer fram på kanterna och i minut 85 hittar en passning in från högerkanten till Vukojevic som slår bollen utanför.

Degerfors rullar sig framåt och skapar ytterligare ett par lägen där bland annat Saidi har ett bra skott som fångas av Cajtoft. Ett fint samarbete äger strax därefter rum mellan Saidi och Kralj på vänsterkanten och Kraljs passning når Bertilsson som skjuter över. I slutsekunderna lyfter Bertilsson in bollen mot Vukojevic som nickar i stolpen. Vukojevic kommer i matchens sista anfall fram till ett riktigt bra läge igen och skjuter ett bra skott som täcks av Norrbyspelare till hörna. Degerfors lyckas inte förvalta hörnan och domare Bojan Pandžić sätter pipan i munnen.

Matchen slutar 1-1 på Borås Arena. Degerfors gör en bra match och skapar mycket. Det saknas lite skärpa och det finns saker att fila på. Det finns flera saker att glädjas över och ta med sig, framför allt samarbetet mellan Dijan Vukojevic och Abdelrahman Saidi samt försvarsspelet som var intakt under stora delar av matchen.