12/11
15:00

Degerfors IF U19 bådar gott för framtiden

Degerfors IF har fostrat många fantastiska fotbollsspelare genom åren och allt börjar förstås i våra ungdomslag. Vi träffade Roger Werner som tränar Degerfors IF U19 för ett snack om hur det går för våra framtidslöften. Första matchen i Div 1 Norra Götaland spelades redan i början av april och pågår ändå fram till slutet av oktober. Den 27 oktober avslutas serien för Degerfors IF U19 som då möter Norrköping FK, just nu tre poäng före Degerfors IF i toppen av tabellen…

Hur ser det ut för ungdomarna är det samma antal matcher som för A-laget?
Serien är olika lång beroende på hur många lag som anmäler sig. I år har vi 26 omgångar och så många har det inte varit på fem år. Förr har det hänt att ett eller två lag har hoppat av men under 2018 har vi varit 14 lag totalt.

Ni har ofta vunnit med tvåsiffrigt, är det vanligt i Div 1. Norra Götaland?
Nej, det är det väl inte. Ibland och då vill jag inte klanka ner på motståndarna men ibland så är det inte så jättebra motstånd som vi skulle vilja att det var. Men de är bra våra 19-grabbar, U17 är också duktiga naturligtvis men U19 är duktiga och löser saker på ett bra sätt. José Segura Bonilla leder den interna skytteligan och har gjort 32 mål och Emil Portén har gjort 30, så tillsammans har de gjort 62 av våra 140 gjorda mål i år.

Nu sist så låg ni under mot IK Viljan Strängnäs och vände till vinst med 8-1…
Ja det stämmer, det var samma matchen före den mot Assyriska IF i Norrköping, då vände vi och vann med 8-1 då också, de är fantastiskt duktiga killar.

Så Stefan Jacobsson har lite att ta av till A-laget kan man säga?
Ja det har han! -99orna går ju ut nu så de spelar sin sista höst om man säger, så till nästa år blir det -00 och -01or som kommer att spela i U19.

Hur många från vårt A-lag kommer ifrån U19?
Oj, det är ju ganska många. Till exempel; Hugo Claesson, Erik Grandelius, Andreas Jansson, Oliver Nilsson, Filip Stankovic och längre tillbaka tror jag att Christoffer Wiktorsson också gick på Fotbollsgymnasiet.

Går alla killarna i U19 på Fotbollsgymnasiet?
Nej, inte alla men just nu är de bara två stycken som har valt andra linjer, annars så går hela laget där.

Norrköping FK ligger just nu tre poäng före Degerfors IF U19 i tabellen med fyra matcher kvar…
Ja det stämmer. Så hårdrar man det och vi vinner resten av matcherna så kommer vi att vinna serien, så är det!

När var Degerfors IF U19 i Allsvenskan senast?
Vi var uppe i Allsvenskan för två eller tre år sedan men då åkte de ur nästan på en gång så det gäller att ha lite flyt med att ålderskullen som kommer efter är lika duktiga. Det kan pendla lite grann… Men de är just nu också väldigt duktiga.

Allsvenskt spel alltså för våra ungdomslag?
Ja just nu så kommer med största sannolikhet U17 att säkra segern nu på lördag. U17 och U19 spelar ungefär som A-laget om man rankar det som Superettan. Vinner U17 nu som jag tror så går de upp och så har vi U19 som också har chans att gå upp i Allsvenskan och då har vi alla våra ungdomsakademier på 10 000 innevånare i lilla Degerfors i Allsvenskan, det måste vara helt unikt? Så det vore kul men som sagt, vi har fyra matcher kvar.

Degerfors IF U19 har fyra matcher kvar och spelar mot:
BK Forward borta på Trängens IP söndag 7 oktober klockan 13:15
Carlstad United hemma på Stora Valla lördag 13 oktober klockan 13:00
AFC Eskilstuna borta på Årby IP lördag 20 oktober klockan 14:00
Norrköping FK hemma på Stora Valla lördagen 27 oktober klockan 13:00

Kom ner till Valla för att heja fram våra unga talanger i Degerfors IF U19 när de nu spelar om att vinna serien. Fotboll för alla, alla till Valla!

Åsa Holmstrand
Degerfors IF

Dela

Degerfors IF
Kontakt
Måndag – torsdag 8:00 – 16:00
Fredag 8:00 – 12:00
Webbpartner
Copyright © 2023 Degerfors IF