2/4
15:00

Decimerat DIF ställs mot Kalmar

Jag är 6 år gammal första gången jag träffar Bengt Hagström. Arne Olsson tar med mig till sitt arbete på järnverket och jag får en kopp varm buljong av hans kollega Bengt. Arne, själv en gammal spelare i Degerfors IF som träffade sin kärlek under en fotbollsresa med Kalmar FF till Degerfors och sedan blev kvar där, introducerar fotbollen för mig.

Jag är 7 år gammal när jag storögd får följa med Hagström runt på Stora Valla och träffa laget. Vad jag inte vet då är att en livslång kärlek till Rödvitt fötts.

Kommande 10 åren åker jag ofta från Stockholm på besök i Degerfors under skollov och får se legendarer som Bobo och Mille och att se Degerfors IF spela är alltid en magisk stund.

17 år gammal står jag i Stockholm och ser en stor Hammarbyklack heja på Degerfors och sedan hylla dem när vi hjälpt Hammarby upp i allsvenskan. Jag kunde aldrig ana vad som skulle hända ett år senare.

En kall och mörk höstkväll 1992, som jag aldrig kommer glömma, föll DIF men mitt DIF vann och än idag ryser jag av välbehag vid minnet av slutsignalen och när jag var med hyllade spelarna på Stora Valla.

19 år gammal får jag uppleva det mest magiska året i mitt liv. Det är ett år som hämtat från sagornas värld och det Degerfors är med om överträffar det mesta i sagans värld. Cupseger, världsklasspelare som Dusko och Vujadin värvas, Parma-match och ledning tills i slutminuterna. Tränarbyte, Mål-Otto skadad, storförluster och cementerade i botten, dramatik när vi i sista omgången ordnar kval igen. Ett kval där vi sedan håller oss kvar i allsvenskan. Ett år där jag slits mellan hopp och förtvivlan och bland de 11 matcher jag sett live är favoriten Mål-Ottos hattrick mot Helsingborg och Fröbergs kvalräddande mål mot Norrköping. Framför allt ett år av glädje och en tro på att det omöjliga är möjligt om man tror på det tillräckligt mycket.

Jag är 23 år gammal när världen rämnar i slutminuterna mot Öster. Jag minns känslan av tomhet när jag gick från Stora Valla. Ett minne som än idag får mig att rysa av obehag vid tanken.

Flera gånger de kommande 24 åren har jag drömt om att vi ska ta steget upp igen och några år har hoppets låga flammat upp under våren när DIF legat i topp men sedan släckts obarmhärtigt igen efter sommaren.

Jag är 46 år gammal och har aldrig upplevt en värld i kris så nära som nu, samtidigt har jag aldrig varit längre ifrån mitt älskade Degerfors när jag framför tv:n på avstånd ser det omöjliga hända igen.

Jag är nu 47 år och för 2 veckor sedan fick jag återigen se Degerfors spela allsvenskt på Stora Valla. Drömmen jag drömt så länge uppfylldes. Ett normalt år skulle jag återigen blivit bjuden på en varm kopp dryck av Bengt Hagström över 40 år sedan första gången. Buljong skulle bytts ut mot kaffe men Stora Valla, Degerfors IF och min kärlek till Rödvitt är densamma då som nu och alltid. Jag fick dock ändå träffa Bengt och vi mindes tiden som var men framför allt tiden som är. Och som Degerforsare vet man att det inte alltid är lätt men också att vi är laget som aldrig ger upp och jag tror på allsvenskt spel även nästa år. I år är året när Bruket vaknar och imorgon mot Kalmar FF är dagen när vi ger allt vi kan på planen för att ta 3 poäng.

– Mattias Königsson

Bärande spelarna Sean Sabetkar och ”Abdo” Saidi har dragit på sig för många gula kort och är avstängda. Nicklas Maripuu saknas sedan tidigare på grund av stressrelaterad problematik och Anton Kralj är skadad. Lägg till lättare skador på Gustav Granath och Ferhad Ayaz samt att Justin Salmon blivit sjuk, och plötsligt känns den där Leif Olsson-comebacken från föreningens julkalender inte längre särskilt orimlig.

Det är ett kraftigt decimerat herrlag som runt lunchtid idag, lördag, tog bussen till Småland för att imorgon spela match mot Kalmar FF.

Senast lagen möttes var på Behrn arena i allsvenskans andra omgång. Kalmar vann genom matchens enda mål men var långa stunder det klart bättre laget och har sedan dess fortsatt att prestera bra i serien. Efter sjutton omgångar ligger smålänningarna sjua och har bara förlorat en av sina fem senaste matcher. Rödvitt ligger precis ovanför negativ kvalplats och har en omvänd resultatrad. Bara en seger på de fem senaste matcherna.

Mötet mellan DIF och Kalmar spelas på Guldfågeln arena och startar klockan 15:00. Som vanligt ser du allsvenskan på Discovery+.

Ett skadeskjutet DIF mot ett Kalmar som går rätt bra. Kalmar får leva med favoritskapet i den här matchen, va?

Jo, så är det ju. Det är ett väldigt bra lag som har spelat väldigt bra i år och dessutom har hemmaplan i den här matchen, säger tränare Andreas Holmberg.

Hur känner ni inför det faktum att spelare som varit rätt bärande den senaste tiden saknas nu?

– Vi har en väldigt bred trupp men det har vi inte utnyttjat helt och hållet. Nu får vi chansen att göra det och det känns bra. Det är många som stått utanför laget som vill komma in och visa vad de går för. Nu har de sin chans och det ska bli kul att se.

En som har varit med och spetsat till den här breda truppen är Nikola Đurđić, som nu fått ytterligare några veckor med ordentlig träning. Hur fysiskt redo är han för en start?

– Han är en av spelarna som konkurrerar om en startplats.

Hur har han sett ut på träningarna under landslagsuppehållet?

– Han blir bättre och bättre hela tiden och kommer mer och mer i form. Sedan kommer han säkert behöva några matcher innan han är i fullt slag, men jag tycker man kan se att det är en kvalitetsspelare.

Vilka är nycklarna till att få med sig poäng från Kalmars hemmaplan?

– Det finns saker vi gjorde okej redan i vårt första möte med Kalmar, men vi behöver vara ännu rörligare i vårt anfallsspel. Hota mycket mer bakom så att vi inte blir stillastående med bollen mot deras försvarsspel, vilket vi blev alldeles för mycket i matchen på Behrn arena. Sedan måste vi sätta det höga försvarsspelet när vi väl är uppe och pressar och sätta det låga försvarsspelet när vi ligger lågt. I den första matchen mot Kalmar hamnade vi i vårt försvarsspel alltför ofta i något mellanting.

Andreas Holmberg och Tobias Solberg har tagit ut följande matchtrupp:

Alfie Whiteman, Jonathan Tamimi, Oliver Ekroth, Sebastian Ohlsson, Johan Bertilsson, Sargon Abraham, Christos Gravius, Erik Lindell, Villiam Dahlström, Jakob Andersson, Victor Edvardsen, Axel Lindahl, Christoffer Wiktorsson, Adam Carlén, Adhavan Rajamohan, Jeff Gal, Nikola Đurđić

Dela

Degerfors IF
Kontakt
Måndag – torsdag 8:00 – 16:00
Fredag 8:00 – 12:00
Webbpartner
Copyright © 2023 Degerfors IF