12/11
15:00

Oavgjort mellan Degerfors och AIK inför storpublik

Det var lapp på luckan när Degerfors tog emot AIK på Stora Valla. Tränare Andreas Holmberg hade inför matchen berättat att man slipat hårt på försvarsspelet och det var tydligt att det satt bättre idag än vad det gjort under de tio första omgångarna. Matchen slutade 1-1, men det var kanske Degerfors som var allra närmast en seger den här fantastiska sommardagen.

Det är ett fokuserat Degerfors som inleder dagens match på ett piggt sätt med fina löpningar och ett sansat spelsätt. I matchminut sex slår Örqvist till med fint skott som skapas till följd av ett vackert passningsspel. I minut åtta får Degerfors ett bra frisparksläge precis på straffområdeslinjen. Vid en första anblick ser det ut som att Diego Campos ska ta den, men han hoppar över bollen och Abdelrahman Saidi skjuter istället. Bollen går dock strax över ribban.

Efter 10 spelade minuter är det förhållandevis jämt på stora valla. AIK har skapat två fina målchanser men bollen har smitit utanför den vänstra stolpen bägge gångerna. I den 14 minuten tappar AIK bollen på mitten och den fångas upp av Saidi. Bollen hamnar hos Gravius som sedan driver fram bollen in i AIK:s straffområde. Bollen hamnar hos Campos, vidare till Örqvist via Saidi och till sist Nikola Djurdjic som hållet sig fram och petar in bollen i nät. 1-0 till Degerfors!

Det lugnar ner sig en aning efter målet och lagen turas om att föra bollen. AIK har något mer boll, men kommer inte hela vägen fram. Degerfors sköter sig bra på planen och det ser förhållandevis stabilt ut. Det är en betydligt bättre insasts idag än de 10 första matcherna. Anton Kralj slår ett fint inlägg i matchminut 30 som når Saidis panna, men bollen går över. AIK slår till med en fin hörna i minut 33. Bollen landar vid bortre stolpen där AIK-spelare avlossar ett skott precis utanför.

AIK tar över matchen mer och mer medan Degerfors har svårt att hålla i bollen. Saidi lyckas på egen hand krångla sig fram till en hörna i minut 35. Hörnan mynnar ut i en ny hörna efter skott av Sebastian Ohlsson som träffar en AIK-rygg som styr bollen över målet.

Det är AIK som leder spelet på Stora Vallas gräs under den första halvlekens sista minuter. AIK ska också kvittera innan halvleken är slut. I minut 44 får AIK:s Amar Ahmed tag i bollen efter Degerfors-slarv. Han tar sig på egen hand igenom försvaret och avslutar i mål. 1-1. Domaren lägger till 3 minuter och under dessa hinner AIK skapa en hörna, men utöver det finns inte så mycket mer att tillägga. 1-1 efter första halvlek.

–  I första halvlek blir vi lite väl låga under långa stunder. Samtidigt är AIK bra och jag tycker att vi står upp bra. Vi blir lite för låga i vårt försvarsspel men vi får till en kontring där vi lyckas fylla på med mycket folk i boxen. Det blir ett fint mål efter det och en ledning att spela på. Sedan är det en jättefin individuell prestation av Amar Abdirahman, han gör ett väldigt vackert mål. Vi blir lite bolltittande, tar inte jobbet hem och inser inte riktigt faran i tid.Vi har lite halvchanser runtomkring boxen som hade kunnat bli farliga, säger Tobias Solberg, tränare i Degerfors IF.

Andra halvlek

Andra halvlek tar vid där den första slutade. AIK inleder piggt och Degerfors får fokusera på försvarsspelet. I minut 53 bjuder Gustav Granath på ett fint nummer när han tunnlar Axel Björnström i AIK-försvaret. Granath lyckas få till ett fint inlägg som Mikael Lustig petar ut till hörna.

Degerfors är utan heta målchanser i andra halvlek när klockan tickat upp i 58 minuter. Man har svårare och svårare att ta sig igenom AIK-försvaret, ju längre matchen lider. I den 59:e får dock Djurdjic ett gyllene läge att återigen ge Degerfors ledningen, men Nordfelt i AIK-målet gör en fenomenal räddning.

Målchansen gav Degerfors tändvätska, för Degerfors radar nu upp flera möjligheter under kort tid. Tre hörnor inom loppet av två minuter, bland annat. I 64:e minuten tar sig Campos fram och ger Örqvist ett kanonläge, men bollen går precis utanför. Örqvist kommer till läge bara sekunder efteråt och skjuter, via AIK-ben, till hörna. Matchen svänger rejält och AIK lyckas skapa sig ett par möjligheter innan matchens andra cooling-break äger rum i minut 70.

Degerfors genomför ett trippelbyte i minut 76. Örqvist, Campos och Djurdjic går ut och in kommer Adam Carlén, Adhavan Rajamohan och Dijan Vukojevic. Det är en jämn tillställning när vi kliver in i de sista 10 minuterna. Rajamohan slår en riktigt fin hörna i den 82:a minuten som landar på Mikael Lustig som ser aningen förvånad ut. Bollen får en konstig studs men Kristoffer Nordfeldt kan ta hand om den.

Det blir riktigt farligt i minut 84 på AIK-hörna när bollen dimper ner i straffområdet hos Alexander Milosevic som avslutar strax utanför. Det svänger rejält under slutet av matchen. AIK pressar på och kommer långt ner i Degerfors straffområde. Det är dock Degerfors som ska få matchens sista möjlighet. Christos Gravius bryter ett AIK-anfall med en cykelspark. Bollen hamnar hos Saidi driver upp bollen, spelar ut den till vänsterkanten där Dijan Vukojevic finns. Vukojevic slår ett riktigt klass-inlägg som hamnar hos Adhavan Rajamohan som skjuter, men Kristoffer Nordfeldt räddar AIK ännu en gång. Det blir det sista som händer i matchen som slutar 1-1.

– I andra halvlek kommer vi ut och växer in mer och mer i matchen. Skapar någon helchans och Nordfeldt gör någon jättefin räddning på Djurdjics avslut. AIK är ju tunga på fasta situationer och vi blir oroliga i de lägena när de flyttar upp mer och mer folk. Vi blir lite skärrade, men vi håller oss från att släppa till några riktigt farliga målchanser, tycker jag. Det är ju små marginaler med, vi hade ju kunnat få en fantastisk avslutning på midsommarhelgen med mål i sista chansen. I det stora hela vill jag ge en stor eloge till killarna som lägger ner ett oerhört hårt jobb i denna svårspelade temperatur. De håller fokus rätt igenom och ja, cred till killarna, hårt jobb lönar sig och i det här fallet leder det fram till en poäng mot en av guldaspiranterna. Jag är nöjd med det, men besviken över att vi inte fick med oss alla tre poäng, avslutar Tobias Solberg.

Mål: 1-0 Nikola Djurdjic (14′), 1-1 Amar Abdirahman (44′)

Varningar Degerfors IF: Anton Kralj (90+5′)
Varningar AIK: Axel Björnström (74′), Alexander Milosevic (90+5′).

Startelva (4-3-3): Alfie Whiteman – Joe Gyau, Gustav Granath, Sebastian Ohlsson, Anton Kralj – Christos Gravius, Justin Salmon (ut 90′), Rasmus Örqvist (ut 76′) – Diego Campos (ut 76′), Adbelrahman Saidi, Nikola Djurdjic (ut 76′).

Ersättare: Jeff Gal, Sean Sabetkar, Johan Bertilsson (in 90), Dijan Vukojevic (in 76), Erik Lindell, Adam Carlén (in 76′), Adhavan Rajamohan (in 76′).

Publik: 5 880