12/11
15:00

Dags för returmöte mot Norrby IF på Borås Arena

Degerfors IF som i sin senaste match mot serieledarna Varberg to en viktig och riktigt skön hemmaseger med 3 – 1, har nu laddat om och åker under lördagen ner till Borås Arena för ett returmöte med Norrby IF. Norrby ligger två poäng och placeringar över DIF i tabellen och det senaste mötet mellan lagen var på Valla i maj, resultatet blev då 0 – 0. Stefan Jacobsson inför lördagens bortamatch…

Inledningsvis måste vi prata lite om den senaste matchen mot Varberg…
Ja, det var skönt att vinna och framförallt att vinna på hemmaplan som har varit lite tunnsått i år tyvärr, så det var viktiga poäng. Första halvlek var väldigt bra genomförd av killarna, där vi lyckades med lite taktiska depositioner med hur man eventuellt ska kunna slå Varberg. Vi fick en bra start med en liten gratischans från Varbergs sida, det var skönt att få den starten för en gångskull, vi har ju haft en förmåga att hamna i underläge under många matcher i år och det är alltid tråkigt att försöka vända på steken, men nu var det vår tur.

Vad var skillnaden? Det var ett Degerfors som vi inte har sett på länge, möjligen mot Malmö i Svenska Cupen… Jag tycker att vi har gjort bra prestationer, men till skillnad från många andra lag som har varit på besök, framförallt på Stora Valla så har de lagen valt en taktik att lägga sig ganska lågt och försvara lågt på egen planhalva. Det är inte alltid det lättaste att knyta upp det, det blir ofta ganska tempofattigt och det ska mycket till för att man ska kunna skapa målchanser. Nu var det ju Varberg som öppnade upp på ett annat sätt och spelade en mer framåtriktad fotboll och det innebar att vi fick ytor i vårt anfallsspel på ett annat sätt och sedan är det en viktig parameter att vi fick ledningen, det var det som var den stora skillnaden. Så länge det är oavgjort eller att motståndaren leder så går inte de framåt eller öppnar upp sig i onödan och då är det en helt annan bit för att kunna lösa upp den biten.

Det handlar väldigt mycket om taktik, det är inte ”bara” ett lag som går ut och spelar utan det blir en hjärnornas kamp mellan dig och motståndarnas tränare. Hur mycket taktik är det egentligen? Jag vet inte om jag vill kalla det för det. Alla lag känner till varandra och alla lag tittar på och scoutar varandra, det handlar både om spelaregenskaper och att man försöker att lista ut vilket arbetssätt motståndarna har i sitt försvarsspel, kontra anfallsspel och sedan måste man på något sätt fundera över hur man ska kunna vinna matchen, det är inte alltid att bara säga ”nu går vi ut och spelar grabbar”, utan vissa saker måste man kanske träna på lite extra och snacka om rent teoretiskt, men sedan är det inte alltid att den matchplanen man lägger, att man får den dit man vill ändå. Det viktigaste är att man har ett grund-tänk över vad som passar en själv bäst, sedan är det kanske lite små justeringar som man gör i sitt anfallsspel, kontra försvarsspel när man möter vissa motståndare och ibland går det vägen och ibland inte.

Ni går in i matchen och äger Varberg med två ”nya nyckelspelare” i startelvan. Adam Carlén och Ferhad Ayaz, Carlén gör sin premiär i Superettan och Ayaz är färskt tillbaka i truppen… Ja, det är klart att vi hade lite förändringar både med Ferhad in och framförallt Adam Carlén som inte har spelat på den här nivån tidigare, det är klart att man inte riktigt vet vart det kan ta vägen men det blir lite enklare i och med att vi möter serieledarna och även om vi är på hemmaplan så blir vi lite av underdogs i den här matchen. Vad vi än gör och om det blir någorlunda bra så tycker ju alla att det är bra, bara för att det är just Varberg vi möter. Jag är inte säker på att alla hade tyckt samma sak om vi hade mött ett lag i botten av tabellen, för då är det självklart att man ska vinna. Men eftersom matchen blir som den blir och vi får matchen dit vi vill, då är det klart att det underlättar för både Adam och Ferhad som är nya, att vi leder med 3 – 0 efter 20 minuter, det gör man ju inte i varje match! Båda två gör jäkligt bra prestationer, tillsammans med övriga i laget naturligtvis.

Sedan tycker jag inte att andra halvlek är jättebra från vår sida utan vi är lite baktunga och lite passiva och Varberg får styra för mycket i spelet och tillslut så kommer det ju en reducering och hade inte Ismael Diawara varit så pass på tårna, så hade kanske den kommit tidigare. Man vet aldrig det här med mål, det är mycket energiflyttande mellan lagen när mål kommer.

Nu är det ny match och nya förutsättningar, hur ser det ut i truppen inför Norrby-matchen? Christos Gravius var avstängd och Lindahl var skadad senast… Axel Lindahl är tillbaka, han gjorde sin första hela träning i torsdags och det verkade inte vara några problem och Björndahls ljumskar verkar också vara helt okej. Ferhad är det inte heller någon fara med utan det är tummen upp. Däremot är det stora frågetecken kring Erik Lindell som halkade i tisdags och vek benet på något konstigt sätt och fick benet under sig och har därför känning i ett knä, där tar vi ett beslut efter dagens träning.

Om vi tittar på Norrby, vi spelade oavgjort 0 – 0 i senaste mötet hemma den 16 maj… Ja det var en väldigt bra match, det var under den perioden vi slog Brage och Brommapojkarna som vi mötte dom hemma. Norrby är otroligt tajta i sitt försvarsspel. De spelar ju det här låga försvarsspelet och jobbar väldigt hårt på egen planhalva så att det är återigen ett angenämt problem hur vi ska lösa upp det och hur vi ska kunna få matchen dit vi vill. Vi möter både ett spelskickligt och individuellt skickligt lag som är starka på sin hemmaplan Borås Arena, så det kommer att bli en jättetuff bortamatch.

Dessutom fortsätter det att strömma Bidragsgivare till Gratismatchen som är den 31 augusti då vi möter Halmstad BK hemma på Valla kl.13.30. Det är inte för sent att ansluta sig. Du hittar formulär, för dig som företagare eller för dig som privatperson, på vår hemsida under fliken Gratismatchen. För Degerfors IF är denna match vår viktigaste match ekonomiskt. Kom ner till Valla och ta med dig familjen, vänner, kunder eller helt enkelt någon med stort fotbollshjärta. Vi bjuder på inträdet och lovar en härlig upplevelse!

Startelvan till Degerfors IF – Norrby IF publiceras lördag kl 17:00

Åsa Holmstrand
Degerfors IF

Dela

Degerfors IF
Kontakt
Måndag – torsdag 8:00 – 16:00
Fredag 8:00 – 12:00
Webbpartner
Copyright © 2023 Degerfors IF